Vergoeding mindfulness 

 

 

Vergoeding basisverzekering

Mindfulness valt onder de basis GGZ en wordt alleen vergoed door de basisverzekering indien het onderdeel is van een behandeling met betrekking tot recidiverende (terugkerende) depressie. U heeft een verwijzing nodig van de huisarts of medisch specialist.

De zorg moet verleend worden door een gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut, klinisch psycholoog of psychiater. Voor volledige vergoeding kunt u naar een gecontracteerde zorgverlener gaan. Het eigen risico is wel van toepassing.

Vergoeding aanvullende verzekering

Mogelijk kan mindfulness onder de rubriek biopsychosociale behandeling worden vergoed als een alternatieve arts of therapeut mindfulness inzet tijdens een individueel consult als behandelmethode. Voorwaarde is dat de therapeut aangesloten moet zijn bij een door de verzekeraar erkende beroepsvereniging. Het is verstandig om dit eerst te controleren bij je verzekeraar.

Bij een zorgverzekering met aanvullende dekking heb je bij sommige verzekeraars ook recht op vergoeding van de kosten die een mindfulness-training met zich meebrengt, zoals de Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) en Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT).  

MYVN heeft geen contracten met zorgverzekeraars. Dit is niet de doelstelling van ons verbond.  

  Deze vergoeding tool wordt verzorgd door Zorgpremies.nl

  Andere mogelijke routes voor vergoeding van de Mindfulness Training

  Via werkgever
  Bijna alle werkgevers hebben een budget preventie, een ziekteverzuimbudget en /of een budget persoonlijke ontwikkeling. Ook kan er binnen grotere organisaties een beroep worden gedaan op bedrijfsmaatschappelijk werk. Mogelijk is de werkgever bereid te investeren in mindfulness door de Landelijke campagne: Herken de druppel, check je werkstress, www.campagne.arboineuropa.nl.

  Via arbodiensten
  Werkgevers via arbodiensten benaderen, via bedrijfsartsen en brancheorganisatie (bv. BOA, Arbouw) is een mogelijkheid.

  Via UWV
  Het is de moeite waard voor mensen met een uitkering om te onderzoeken of het UWV een deel van de kosten voor een training kan betalen. Van belang is dan goed te motiveren hoe een mindfulnesstraining kan bijdragen aan het (sneller) vinden van een baan en aan het goed blijven functioneren in een baan.

  Via gemeente
  Het ondersteunen van mantelzorgers is voor veel gemeenten een speerpunt nu door de bezuinigingen in de zorg veel zorgtaken op de schouders van mantelzorgers komen. Je kunt een beroep doen op WMO gelden. Sommige zorgverzekeraars vergoeden ook een deel van een MBSR voor mantelzorger.